Balettcipő és fakanál, azaz pirított menü(t)e(ve)tt

Ciki cigi és koplalás helyett kapd be a rép(atort)át! Engedd el a tévhiteket! Törj ki a táplálkozási útvesztőből, és lépj be az egészségesen finom ízek birodalmába! Csakis jó sülhet ki abból, ha egy táncművész egészségguru és egy balett-táncos szakács összefognak. Miért? Na, ezért érdemes tovább olvasni…

balettcipo-es-fakanal.jpgFotó: Unsplash + Instagram/balletchefs

 

Evés helyett dohányzás?


Kevésbé modern felfogás szerint a táncművészek koplaljanak, vagy legalábbis csipegessenek, mint a madarak, hogy olyan kecsesen szárnyaljanak a világot jelentő deszkákon.
Sajnos még mindig dívik az a bizonyítottan egészségkárosító tanács, miszerint a dohányzás – amúgy valós éhségcsökkentő hatásának köszönhetően – a rendszeres étkezés és a szükséges táplálékbevitel kiváló alternatívája. Persze, valóban működik. A kérdés csak az, milyen áron…

Szerencsére ma már számos csatornán keresztül hozzáférhetőek a legújabb kutatási eredmények, tapasztalatok, valódi alternatívát kínáló megoldások, amelyeket extrém terhelésnek kitett szervezetek esetében is, az egészségünk veszélyeztetése nélkül alkalmazhatunk. Persze alapvetően már az is elég, ha tudatosan figyelünk a testünk jelzéseire, hiszen a világ legbonyolultabb biológiai gépezete, azaz az emberi test gyakran, ösztönösen okosabb a nyakán ékeskedő részénél.

balettcipo-es-fakanal-dohanyzas-taplalkozas-eves.jpgFotó: Nicardo Mancia

 

A természet ereje


Ám ezen felül sem kell agyon díjazott professzornak lenni, hogy a felmenőink évszázados tapasztalatait, az élő bolygó, a természet törvényeit figyelembe véve kialakítsunk egy számunkra optimális életmódot. Ugyanis végsősoron az életmódunk határozza meg az egészségünket. Az életmód pedig – legkésőbb miután önállósodtunk – választás kérdése.
Az élet kegyeltjei olyan szülők szerető és gondoskodó otthonában nevelkednek, ahol megtanulnak harmóniában élni környezetükkel, védelmezik és ápolják a lélek 3D-s burkát, így szinte játszva ivódik beléjük az egészséges életvitel tudása. Mások csupán felnőttkorban találkoznak a számukra egészség(ügy)i szempontból mindenképpen előnyösebb úttal, amelyet keményebb tanulás, akarat és szigorúbb fegyelem árán tudnak elsajátítani. Az eredmény azonban többszörösen meghaladja a befektetett energiát.

balettcipo-es-fakanal-piknik.jpgFotó: Willian Justen de Vasconcellos

 

Egészség? Életmód?


Az egészséges életmód hírnökei az elmúlt évtizedekben, sokakban nemcsak felébresztették a vágyat a változtatásra, hanem eszközrendszert is bocsátottak a rendelkezésükre. Térítő munkájuknak köszönhetően a reformkonyha, az egészségtudatos táplálkozás, a természettel lehetőleg minél nagyobb összhangban vezetett élet mindennapjaink részévé vált, vagy legalábbis valamelyik érzékszerven keresztül találkozhattunk a jelenséggel. Mégis, továbbra is számos teendő marad, hiszen a felgyorsult világban az álhírek, a téveszmék ugyanolyan sebességgel terjednek, mint a megalapozott, hiteles kutatások által bizonyítást nyert információk. Ember legyen a talpán, aki józanul és magabiztosan képes átgázolni az információdömping szerteágazó útvesztőjén!

balettcipo-es-fakanal-egeszseg-eletmod.jpgFotó: Tyler Nix

 

Orvosi egyetem és konyhatündérképző


Különös ajándék, amikor olyan szakemberek osztják meg velünk a tudásukat és a tapasztalataikat, akik önmaguk is két lábon járó reklámhordozói, hiteles képviselői annak a módszernek, amely hamis ígéretektől, túlzásoktól mentesen bevált számukra és azoknak, akik jó adag kíváncsisággal, még több tettrekészséggel és akaraterővel vágtak neki egy boldogabb életnek.

Milyen, amikor a táncoló talpak a színpadról az orvosi egyetemre vagy a konyhatündérképzőbe sasszéznak?
Erről leginkább Kerekes Kristóf és Molnár Dávid tudnak beszélni.
Egy extrém fizikai terhelésnek kitett táncművész számára az akaraterő, a fegyelem, a szorgalom, a kitartás, a célra való összpontosítás alapvető mantra. A gravitációval dacoló lebegésnek vagy könnyed szárnyalásnak tűnő mozdulatok tengernyi verejték, húsba harapó fájdalom és lélektörő hullámokkal folytatott küzdelem árán állnak össze szemet gyönyörködtető, állejtő előadássá.

balettcipo-es-fakanal-kerekes-kristof-molnar-david.jpg

Ilyen körülmények között gigászi, példaértékű teljesítmény, amikor egy, vagyis esetünkben két táncművész a könnyebbik út helyett még szélesebbre tárja szárnyait, újabb ismeretekkel és tudással vértezve fel magát.
Kerekes úttörő tevékenységével, immáron 4. éve, Magyarországon egyedülálló módszerrel segít számos, különböző sérüléssel és egészségügyi kihívással szembenéző pályatársának csakúgy, mint életvitelében enyhén vagy erősen korlátozott, testsúlyproblémával, visszatérő vagy rendszeres fájdalmakkal küzdő embernek egyaránt. Magyarországon egyedülálló egészségközpontja ernyője alatt lépésről lépésre megelőzhetőek, illetve javarészt, komolyabb beavatkozások nélkül orvosolhatóak a már kialakult bibik. Az már csak hab a (répa)tortán, hogy néhány év múlva az orvosi egyetemen szerzett tudásával és klinikai tapasztalatával felvértezve lesz képes gyógyítani a pácienseket.

Molnár a Magyar Nemzeti Balett oszlopos tagja, aki főzőtudományából a Konyhafőnök 4. évadjában is adott egy kis kóstolót. A japán konyha szerelmesének saját bevallása szerint

balett-táncosként nagyon korán elkezdtem tudatosan táplálkozni; s mivel gyerekkorom óta rajongok a gasztronómia és a finom ételek iránt, elvégeztem a szakácsiskolát. Számomra egy ínycsiklandozó étel elkészítése olyan, mint egy vérpezsdítő tánc a színpadon. Az általam megálmodott és elkészített ételeken keresztül akarom megmutatni a helyes táplálkozás lényegét, hiszen csupán egy kis odafigyeléssel hegyeket mozgathatunk meg az egészségünk érdekében – mindezt kötetlen, remek hangulatban.

A színpadi piruettek és tendük után Dave lecseréli a spicc-cipőt, s lába helyett a fakanalat kezdi el forgatni. Legnagyobb örömünkre a táncos séf ízletes fogásait örömmel osztja meg azokkal, akiknek fontos, hogy az elfogyasztott finomságok egészségüket is szolgálják. A Gastro Dance Academy nevű programsorozat kiváló lehetőség azoknak, akik eddig féltek a főzéstől, titokban mindig is arra vágytak, hogy a konyha ászai, a saját otthonuk körberajongott sztárséfjei legyenek…

A bejegyzés trackback címe:

https://holisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr5314386942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Az élet holisztikuma

Friss topikok

süti beállítások módosítása